Xawtv

Hemsida:    http://linux.bytesex.org/xawtv/
Slackpaket: xawtv-3.94-i486-1pcx
"CVS":      xawtv-20051128-134423.tar.gz  --> ska bli 4.0

Nyfiken som jag är testade jag "cvs" som jag packar upp i /usr/local :-)
Gick inget vidare så all hjälp är välkommen, jag fick samma fel
med den "stabila" 3.95 versionen.

Beroenden

Inte så lätt att veta så jag körde..
# ./autogen.sh

..och sedan..
# :/configure
compile time options summary
	============================
	
	aalib        : no
	alsa         : yes
	aRts         : no
	dv           : yes
	QuickTime    : yes
	mad          : yes
	mpeg2        : yes
	X11R6        : yes
	gtk+         : yes
	OpenMotif    : yes
	OpenGL       : yes
	zvbi         : no
	DVB          : no
	
	WARNING: building without zvbi support -- will not build scantv + alevtd
	zvbi is available from http://zapping.sf.net/


..jag tog ner zvbi-0.2.17.tar.bz2 , packade upp i /usr/local
och installerade, "./configure, make och make install", då blev zvbi : yes, DVB har jag inte i "kärnan".

# make
 CC      libng/plugins/read-qt.o
	LD      libng/plugins/read-qt.so
	CC      libng/plugins/write-qt.o
	libng/plugins/write-qt.c: In function `video_list':
	libng/plugins/write-qt.c:351: error: structure has no member named `num_encoding_colormodels'
	libng/plugins/write-qt.c:353: error: structure has no member named `encoding_colormodels'
	libng/plugins/write-qt.c:354: error: structure has no member named `encoding_colormodels'
	libng/plugins/write-qt.c:381: error: structure has no member named `num_encoding_colormodels'
	libng/plugins/write-qt.c:382: error: structure has no member named `encoding_colormodels'
	make: *** [libng/plugins/write-qt.o] Error 1


Jag har länkat..
# ln -s /usr/include/lqt /usr/include/quicktime 
http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?p=1966912#post1966912

..men det fungerar inte i alla fall..behöver hjälp!!

Slackpaketet

Bara att köra "installpkg", och sedan testar jag webkameran..
$ xawtv
This is xawtv-3.94, running on Linux/i686 (2.6.13.4)"
	WARNING: Your X-Server has no DGA support.
	seteuid(root): Operation not permitted
	v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway
	Warning: Cannot convert string "-*-ledfixed-medium-r
	-*--39-*-*-*-c-*-*-*" to type FontStruct

bild
..kan användas för att skrämma små barn, ;-)
OK skärpa men den dras med lite "eftersläpning",
någon som vet om det går att ordna?


Ett stort tack till "Nille" som både via PM och bbs.linux.se
hjälpte mig på rätt spår med "inspelning".
bild
Nu kan jag spela in! Nu är det dags för ljud..


Ljud

Ljudet är "sisådär" kvalitet, synkroniseringen med bilden "inge vidare", men jag fick det att fungera via kommandot..
$ streamer -t 0:10 -o movie4.avi -f jpeg -F mono16 -C /dev/dsp1

..den spelar in en 10 sek. movie4.avi i den kataog du står i. Som synes använder min kamera /dev/dsp1, så för att kunna göra det med xawtv måste jag start den med..
$ xawtv -C /dev/dsp1

Synkroniseringen mellan ljud och bild verkar ha ett samband med "audio format" och "frames/sec"
och även vilken "mediaspelare" man använder, för mig blir det bäst med Mplayer..

bild
..3.avi, lite bättre i alla fall. :-)

För attnu xawtv alltid ska starta med "-C /dev/dsp1" lägger jag till i ..

/etc/X11/app-defaults/Xawtv
! ------------------------------------------------
! Starta med audio = /dev/dsp1
xawtv.dspdev: /dev/dsp1


..längs ner.

Valid XHTML 1.0 Transitional